Nyköpings Swimrun startades 2015 med ambition att vara en häftig idrottsupplevelse, ett lätt insteg till en tuff sport samt sist men inte minst som ett hälsosamt inslag i en Stadsfest där alkohol och fylla tidigare hade en primär roll.  De centrala loppen hade tilläggsnamnet – Festloppet, för att visa att Festdagarna och loppet var i samspel.

Grundaren Tobias Kjell, genom sitt företag MerAktiv, har varit ansvarig arrangör vid samtliga tre tävlingar. Nyköpings Swimrun var dock inte första Swimrun-tävlingen Tobias arrangerade. 2011 arrangerades en mindre tävling i Sörmlands skärgård i samband med svenska polismästerskapet i AdventureRacing.

Efter tre år i centrala Nyköping satte byråkratin käppar i hjulet och Sörmlandskustens Swimrun såg dagens ljus. Sörmlandskustens Swimrun har inte ambitionen att vara det tuffaste, häftigaste, dyraste eller bästa swimruntävlingen i världen. Ambitionen här är som i de flesta av MerAktivs arrangemang att skapa en inkluderande tävling och därigenom främja bredd och glädje. Därför kommer vi att anstränga oss för att skapa en härlig gemenskap inför, under och efter loppet med en anmälningsavgift och tävlingslängd som gör att alla kan vara med.

2019 genomförs andra upplagan av Sörmlandskustens Swimrun och även denna gång återvänder vi till Oxelösunds kommun och Sörmlands riviera Jogersö.